Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kad kiaušiniams marginti geriau rinktis natūralias medžiagas.
Kiaušinio lukštas porėtas, verdami kiaušiniai gali įtrūkti, o dažai ir juose esančios cheminės medžiagos – pasiekti baltymą. Tad margučiams dažyti rinkdamiesi natūralius dažus sveikatai tikrai nepakenksite.
Egzistuoja ne vienas laiko patikrintas receptas, kaip margučiams išgauti norimas spalvas iš svogūnų lukštų, raudonojo kopūsto, juodosios arbatos, ciberžolių ar burokėlių.
Jūsų dėmesiui – keletas natūralių margučių dažymo būdų.
Burokėliais marginti kiaušiniai
Reikės:
Susmulkinkite burokėlius. Užpilkite juos vandeniu, kad būtų apsemti, įmaišykite actą su druska. Virkite apie 10 min. Palikite atvėsti ir vėliau nukoškite. Kiaušinius nuovire laikykite porą valandų vis pavartydami. Ilgiau palaikius, nusidažys norimo sodrumo raudona spalva.
Kiaušinių dažymas arbata
Reikės:
Juodosios arbatos pakelius užpilkite karštu vandeniu, įpilkite acto. Pavirkite nuovirą apie 15 min. Į atvėsusį skystį sudėkite kiaušinius, kad apsemtų, ir pavirkite dar 15 min. Nuovire kiaušinius palikite keletą valandų arba per naktį, jei norite tamsiai rudos spalvos.
Marginimas svogūnų lukštais
Reikės:
Svogūnų lukštus su actu užpilkite vandeniu, kad apsisemtų, ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–15 min. Kiaušinius apvyniokite norimomis žolelėmis, kruopomis, gėlių žiedais ar pan., įdėkite į ploną kaproninę kojinę ar pėdkelnę, sutvirtinkite aprišdami siūlais. Tuomet sudėkite kiaušinius į svogūnų lukštų nuovirą ir virkite 10–12 min. Išvirusius kiaušinius palikite nuovire, kol atvės. Galėsite džiaugtis rusva, oranžine, gelsva spalva.
Jau nudažytus ir nusausintus kiaušinius dėl blizgesio galima patepti lašeliu aliejaus.
Dar keletas patarimų
Jei vis dėlto nusprendėte rinktis margučiams parduotuvinius dažus, patariame įsitikinti, kad tai būtų maistiniai dažai. Maistiniai dažai, leistini kiaušiniams dažyti, yra ženklinami raide E, pavyzdžiui: mėlynai spalvai išgauti dažniausiai naudojamas E133, raudonai – E162.
Po dažymo gerai išvirtus kiaušinius svarbu laikyti šaldytuve ir suvartoti reikėtų kaip galima greičiau. Praėjus 3 paroms jų geriau nevalgyti.
Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis