Kasmet Lietuvoje vidutiniškai užregistruojama apie 20 tūkst. per maistą ir vandenį išplitusių žarnyno infekcijų. O pastaruoju metu sergamumas šiomis infekcinėmis ligomis ir Lietuvoje, ir Vilniaus mieste didėja.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai šeši iš dešimties bakterinėmis žarnyno infekcijomis sirgusių asmenų užsikrėtė namų aplinkoje, dažniausiai nuo namuose paruošto ir vartoto maisto.
Daugiau bakterinėmis žarnyno infekcijomis sergama vasarą, sušilus orams, kadangi šiluma yra viena svarbiausių sąlygų bakterijoms daugintis. Šiltuoju metų laikotarpiu ypač svarbu tinkamai laikyti maisto produktus ir paisyti maisto saugos bei higienos reikalavimų namuose, gaminant maistą sau ar savo artimiesiems.
Pagrindiniai maisto saugos ir higienos principai
*Tinkamai pasirinkite maisto produktus
Maisto sauga prasideda nuo produktų įsigijimo. Tad rinkdamiesi maisto produktus gerai apžiūrėkite pakuotę, atkreipkite dėmesį į produkto spalvą, formą, konsistenciją, tinkamumo vartoti terminą ir produkto laikymo sąlygas prekybos vietoje.
Maistui gaminti naudokite tik švarų geriamąjį vandenį.
*Tinkamai juos laikykite
Netinkamai laikant maisto produktus gali būti sudarytos palankios sąlygos daugintis patogeniniams mikroorganizmams, kurių didelis kiekis gali būti labai pavojingas sveikatai. Todėl itin svarbu tinkamai laikyti maisto produktus ir pagamintą maistą.
Šviežius, greitai gendančius maisto produktus ir pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve 0–+6 °C temperatūroje. Mėsą, pieno produktus, žalias žuvis, daržoves ir vaisius bei pagamintus patiekalus dėkite į atskiras šaldytuvo lentynas ar atskirus indus, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nesiliestų vieni su kitais.
Sušaldyti maisto produktai laikomi ne aukštesnėje kaip -18 °C temperatūroje. Pagamintas maistas kambario temperatūroje gali būti paliktas ne ilgiau kaip 2 valandoms.
Jei diena karšta, prekybos vietoje įsigytus greitai gendančius šviežius ar atšaldytus maisto produktus vežant namo būtų pravartu laikyti šaltkrepšyje. Kiti įsigyti maisto produktai turi būti apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.
*Gerai nuplaukite vaisius ir daržoves
Ant vaisių ir daržovių gali būti ligas sukeliančių mikroorganizmų – valgydami juos neplautus taip pat rizikuojame užsikrėsti žarnyno infekcinėmis ligomis.
Tad prieš vartojimą vaisius ir daržoves būtina kruopščiai nuplauti tekančiu geriamuoju vandeniu. Ypač atidžiai plaukite lapines daržoves. Nepamirškite, kad džiovintus vaisius ir riešutus prieš vartojimą taip pat būtina gerai nuplauti.
*Užtikrinkite tinkamą terminį apdorojimą
Aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai. Todėl ypač gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninės kilmės maisto produktus: mėsą, žuvį, kiaušinius. Nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno bei jo produktų.
*Laikykitės švaros
Nuo užterštų rankų, per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Todėl svarbu prieš gaminant maistą ir po gaminimo, pasinaudojus tualetu, prieš valgį, turėjus kontaktą su gyvūnu, kiekvieną kartą pačiupinėjus žalią mėsą, žuvį, kiaušinius, neplautus vaisius ir daržoves, kruopščiai nusiplauti rankas su muilu.
Kuo dažniau valykite virtuvės stalą ir kitus paviršius, ypač kruopščiai – jei maistui ruošti naudojote termiškai neapdorotus produktus. Paviršiams valyti rinkitės vienkartines ar švarias daugkartines šluostes, jas dažnai plaukite ir dezinfekuokite, reguliariai keiskite.
*Venkite kryžminės taršos
Termiškai neapdorotuose maisto produktuose (mėsoje, žuvyse), ant neplautų vaisių ir daržovių gali būti patogeninių mikroorganizmų, o netinkamai tvarkant ar laikant produktus šios bakterijos gali patekti į vartoti paruoštą maistą.
Todėl naudokite atskiras pjaustymo lenteles, įrankius, indus žaliai mėsai, neplautoms daržovėms ir termiškai apdorotam maistui. Jei neturite atskirų pjaustymo lentelių, įrankių ar indų, po sąlyčio su gyvūniniu maistu juos kruopščiai išplaukite karštu tekančiu vandeniu su indų plovikliu ar indaplovėje.
Atskirai nuo vartoti paruošto maisto laikykite žalią mėsą, žuvis, kiaušinius, daržoves.
Pagrindiniai bakterijų sukeltų žarnyno infekcijų rizikos veiksniai: mėsa, ypač vištiena, ir jos produktai, kiaušiniai ir jų produktai, vaisiai ir daržovės, pienas ir jo produktai, žuvys ir jūrų gėrybės, mišrainės ir konditerijos gaminiai.
Parengta pagal Geros savijautos biuro „Vilnius sveikiau“ informaciją
Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis